<bgdev />free

Вход Регистрация

След десет години няма да има програмисти
1

0 1 2
#26087 (ツ) miron
Последно редактирано на 07.01.2021 от miron, видяно: 606 пъти.

AlphaZero vs Stockfish си беше реклама. Но след това се появи Leela Chess Zero която е невронна мрежа обучавана само на собсвени партии(без човешки опит). Тя участва в неофициалните шампионати на компютърните програми например TCEC. Там се ползват дебютни бази, но това е само за да има повече резултатни партии. Ако почват от началната позиция повечето партии ще са реми.

Leela Chess Zero победи два пъти Stockfish на финала на TCEC и това принуди разработчиците на Stockfish да включат невронна мрежа в своя алгоритъм. Приема се, че невронните мрежи са по-добри в началните части на партията, когато е важна стратегията. Накрая когато фигурите са по-малко, по-бързите изчисления на алгоритмичните програми ги прави по-успешни.

Няколко от най-силните гросмайстори са казвали, че следят мачовете на компютърните програми за да открият нови дебютни стратегии. Ендшпилните бази са генерирани чрез пълно обхождане на вариантите от компютри. Така че, вече хората ползват компютърния опит, не обратното.

#26101 (ツ) |
Създадено на 07.01.2021, видяно: 570 пъти.
johnfound
|

"Компютрите и сега нямаше да бият шахматистите, ако не се състезаваха с тях години наред и човешкият опит (на шахматистите) се пренесе от страна на програмистите."

Компютрите СЕГА могат ли да бият шахматистите без "човешкия опит"? Написа ли една голяма идиотщина?

Ами AlphaZero против Stockfish едва ли може да се нарече "Невронни мрежи срещу човешкият опит" по простата причина, че достъпа на Stockfish до дебютните библиотеки и ендшпилните бази данни (което е точно човешкият опит) е бил изключен по време на играта. При това AlphaZero е работела на значително по-големи изчислителни мощности от Stockfish.

Има и други ограничения, които са очевидно направени за да се даде предимство на AlphaZero – Използвана е стара версия на Stockfish, времето за 1 ход е ограничено на 1 минута, което пречи на Stockfish да анализира добре в критични моменти. (Напомням, че времето се ограничава по съвсем друг начин при нормалната игра на шах – ограничава се само сумарното време за N хода, а не за отделен ход. Това дава възможност за някои ходове да се мисли повече, за сметка на ходовете в които се пести време)

Така че, AlphaZero против Stockfish при тези условия е битка между невронни мрежи и претърсване по метода на грубата сила.

И ти ли се включваш малоумно? Стокфиш човек ли е? АлфаЗиро може ли да бие шахматистите?

#26353 (ツ) Delegate
Последно редактирано на 10.01.2021 от Delegate, видяно: 464 пъти.

Не знам как може да съществува такава тема от 2021 г. и да не се спомене GPT-3

GPT-3 Demo: New AI Algorithm Changes How We Interact With Technology

След 10 години програмисти ( споко бе, няма да изчезнат само програмостите, хак да им е и на другите ) ще има, но те ще са малко, като редакторите на печатните издания. Малко да го барнеш тук-таме, да туриш някоя запетайка.

0 1 2

След десет години няма да има програмисти
1

AsmBB v2.9 (check-in: 36c85c790bbb4625); SQLite v3.31.1 (check-in: 3bfa9cc97da10598);
©2016..2020 John Found; Licensed under EUPL. Powered by Assembly language Created with Fresh IDE