<bgdev />free

Вход Регистрация

Книга "Киберсигурност в Azure" - дайте идеи за корица! 🤔
0

0 1 2 3
#99152 (ツ) Един от многото
Създадено на 25.02.2024, видяно: 247 пъти.
BIGBUGEX
Baj_boeb

По разни конференцийки като IT Tour се правят workshop-и от 2-3 часа, ама и за толкоз време нема да мога да демнострирам и 100-на страници от книгата, а и на workshop се очаква да се "бачка" та най-много да направиме някоя архитектурка с Load Balancer, Network Security Groups, Azure Firewall, Azure Web Application Firewall и др., което е лабаво.

Нещо не разбирам, идеята на тези облаци не е ли те да предоставят архитектурата/инфраструктурата, пък ти само да си кодиш смотаното айфон приложенийце. Какво има да правиш върху тях толкова, че цели книги от 500 страници може да напишеш.

Точене на лукуми. Една смяна на протоколите в облака и книгите на Евгени ще се превърнат в тоалетна хартия.

👆 👍 100% True that!

Но не точно - аз затова отбягвам да пиша за "конкретни версии" на услуги, и да "давам примери".

Обсъждам по-генерални принципи дето са си верни вовеки веков!

Та едно 50% минимум от книгата пак ще става за нещо. 😏

#99153 (ツ) synergie
Последно редактирано на 25.02.2024 от synergie, видяно: 232 пъти.

доц. Дюлгеров щом желаете книгата Ви да има нулев депришиейшън трябва да се запознааете и опишете тънкостите на дебъгване на CQRS в продъкшан.Колето на 3ти или 4ти проект прилага тая добра практика за десетки евра на ден следователно е непреходна и неподвластна на времето класика.

#99154 (ツ) Major Obvious
Създадено на 25.02.2024, видяно: 228 пъти.
BIGBUGEX

книгите на Евгени ще се превърнат в тоалетна хартия.

Объркан съм. В смисъл, сега не са?

#99155 (ツ) BIGBUGEX
Създадено на 25.02.2024, видяно: 227 пъти.
Major Obvious
BIGBUGEX

книгите на Евгени ще се превърнат в тоалетна хартия.

Объркан съм. В смисъл, сега не са?

Аз да си призная му чета ферманите във форума. Пример е за елементарна логика, чете се лесно и е развлекателно. Въпреки, че компресията на изказа (признак за интелигентност) му куца.

#99157 (ツ) synergie
Последно редактирано на 25.02.2024 от synergie, видяно: 220 пъти.
BIGBUGEX
Major Obvious
BIGBUGEX

книгите на Евгени ще се превърнат в тоалетна хартия.

Объркан съм. В смисъл, сега не са?

Аз да си призная му чета ферманите във форума. Пример е за елементарна логика, чете се лесно и е развлекателно. Въпреки, че компресията на изказа (признак за интелигентност) му куца.

BI-GBU-GEX правилно ли произнасям името ти? Във Варна как викате на човек който си купува джапанки чак като му се скъсат старите? В Туче му викат скъсаняк

#99158 (ツ) BIGBUGEX
Създадено на 25.02.2024, видяно: 219 пъти.

Аз моите ги нося докато се изтрият подметките. С времето ти става все по-леко и по-леко на краката.

#99176 (ツ) 40oz
Създадено на 25.02.2024, видяно: 197 пъти.

Женка в какъв тираж (не питам за 6от49) ще се пуска това, ако има пре-ордър да пратиш хабер по форума, че да не я изтървем!

#99178 (ツ) Един от многото
Създадено на 25.02.2024, видяно: 191 пъти.

Знам ли? За първи път издавам книга.

Ама сигурно ще е под формата на руло тоалетна хартия - тамън навито та да може Стуьо да си го мушне у дупето. 😏

#99181 (ツ) niggaboy
Създадено на 25.02.2024, видяно: 184 пъти.

Няма да си тикам в гъза книжлето ти, само ще се бърша с него. Обещал съм шоколадени снимки за форума. И ако има твоя снимка на книгата ще ти нарисувам коса със син химикал, както драскахме едно време учебниците в даскало.

#104910 (ツ) Един от многото
Създадено на 20.04.2024, видяно: 117 пъти.

Аре измислих кво ще включа в архитектурата за първата си статия (трябва да напиша 3 за докторантурата - некъв research, дет не знам кво "research-вам" още).

Малко от тея:

1. Analyze call center recordings using text analytics for health and Azure OpenAI Service - джуркане на некви записи от Azure Storage на база на които ще правя "поведенчески анализ".

2. Real-time fraud detection - тука може да правя проверки дали не искат да ми влезат в cloud архитектурата през телефон... ама мое и да не го включвам

3. Monitor hybrid security using Microsoft Defender for Cloud and Microsoft Sentinel - тва ще ми е архитектурката предимно - некви Azure VM-ки, мое да дигна и Azure Stack на лаптопа и да наблъскам некви защити, кат Microsoft Defender for Cloud и Microsoft Sentinel (SIEM - Security Information and Event Management и SOAR - Security Orchestration Automated Response). Начии тука има достатъчно AI особенно в Sentinel-a, ама нали требва да "research-вам"... а и не съм ги гледал Defender-a и Sentinel-a колко $ харчат... сигурно ще ме точат :-(

4. Analyze news feeds with near real-time analytics using image and natural language processing - друга архитектурка за "поведенчески анализ", на база и на разпознаване на човека. Немам кинта и за IoT device-и иначе може да се разшири яко.

5. Build an architecture with real-time machine learning inference and low-code web application UI on Azure - туй мое да го ползвам за четене на логове от разните Application Insights, Azure Monitors и др. логове на Azure за да проверявам за "опасни действия", и да светкам потребителя, че "нещо става". Големо приложение на AI-то дето и Sentinel-a и Defender-a го правят.

6. Anomaly detector process - туй също мога да го използвам за четене на логове на защитената ми архитектурка и да пускам alert-и кат злия Ганя иска да ми влезе или да ми (х)акне архитектурката. Което е малко безсмислено, щото и Sentinel-a тва го прави, ама не съм "иновативен".

7.Secure research environment for regulated data - тука нема кой знае кво. Само дет ще бутна Firewall, Network Security Group-и и Key Vault.

8. Secure MLOps solutions with Azure network security - туй е за допълнителна защита. Azure Bastion host-ове, некви VNet-и и др. Ама сигурно ще го прескоча.

9. Extract and analyze call center data - е тва е кат първото, но друг тип архитектура.

Идеята ми (поне засега) са следните стъпки:

1. Да си направя неква защитена архитектурка в Azure - VM-ки и cluster-и, може би с некой лалав app на тях, и после да си ги защитя с VPN-и, Bastion host-ове, Key Vault-и и др.

2. Да си инсталирам Kali Linux и Metasploit, и да си набележа неколко точки в които искам да pentest-на тая архитектурка и да запиша резултатите (кото и да значи туй).

3. Да бутна Microsoft Sentinel и Defender for Cloud и да повторя и да запиша резултатите.

4. Да бутна AI решенията за анализ на логове, да обуча некъв лабав Deep Learning модел, да разпознава атаки и да свирка, и да запиша резултатите.

5. Да бутна още един Deep Learning модел и да изградя Generative Adversarial Network...

My picture

дет "хакер AI-то" или "генератора" да генерира последователности, дет "защитното AI" (а и Sentinel-a и Defender-a) да не ги фащат и да го пусна да се учи. И после да запиша резултатите

#104912 (ツ) Един от многото
Създадено на 20.04.2024, видяно: 113 пъти.

Начии, за кво се занимавам с тея глупости, нз... :'-(

400€ струва да ми публикуват random статия в тея журнали и ми трябват 3 за да "изклася". Направо бих хвърлил едни 2400 лв. и да не ме занимават. Че всеки месец в който карам докторантура съм на минус. :-(

Докторантурата ще вземе да ми излезе скоро толкова скъпа, колко да я бех карал в London Business School или Harvard. Макар, че и там е безполезна. Докато тука се бутам в едни схеми от които могат да се точат при добро позициониране - цели милиони.

Само за "докторската" титла, некви дет кандидатстват за европроекти ще ми плащат 5 бона, само за да могат да ме "впишат в екипа" (да си имат докторче, че го имало в изискванията). А тва е най-дребното.

Ох - да свършва тая глупост и мога да се върна кат погромистче, за 1-2 години да наблъскам изкараното в пасивната енвестицийка и да не работя кат погромист никога повече! :-)

#104914 (ツ) Един от многото
Създадено на 20.04.2024, видяно: 106 пъти.

Ама как не ми се занимава - толкоз мразя да правя архитектури и да пиша код вече... повече го мразя, да не повярва човек, дори от България! А знаете колко я мразя тая шибана мръсна, скоро да умре, турско-циганска клоака.

И идеално да си направя архитектурката - най-много да си я снимам и закача кат картина у нас. В реалността и за топ фирми, ще попадна на такива шитни кат Стойката (дебъгване на CQRS в production и др. глупости). :'-(

И ще видя подобна архитектура, ама се едно ей тея момчета са я праили:

Мазно, мазно - мазен код с дупликации, settings файлове с 9000 реда код, защити дето никой (дори архитектУ) не знае кво правят и т.н. >:-(

#104943 (ツ) 40oz
Създадено на 20.04.2024, видяно: 85 пъти.

Тая книга на български ли я пишеш?! Това ще е пълно противоречие с всичкото с което орева форума

#104944 (ツ) Един от многото
Създадено на 20.04.2024, видяно: 79 пъти.

На български, че ме карат! :'-(

Ама не е противоречие - щото и български татуси ще си сложа "за заблуда на противника" въпреки, че ужастно много мразя България! >:-(

Но има неща с които шега не бива - българка НИКОГА няма да си взема за жена, приятелка или др. (*най-много курва по случайност*)!

На българите и българките им пожелавам имигранти да ги шибат и колят и изхвърлят после в уличния канал, като биологичния човешки отпадък, който са! :-)

0 1 2 3

Книга "Киберсигурност в Azure" - дайте идеи за корица! 🤔
0

AsmBB v3.0 (check-in: a316dab8b98d07d9); SQLite v3.42.0 (check-in: 831d0fb2836b71c9);
©2016..2023 John Found; Licensed under EUPL. Powered by Assembly language Created with Fresh IDE