<bgdev />free

Вход Регистрация

Заплати в IT сектора - анализ и коментари на оригиналната тема
2

0 1 2 3 4 ....29 30 31 32 33 ....61 62 63 64 65 ....67 68 69 70 71 72 73 74 75
#86504 (ツ) Един от многото
Последно редактирано на 05.03.2023 от Един от многото, видяно: 368 пъти.

Хах, един меринджей от СкейлБокус бил станал "Портфолио Меринджей", та с колегите се ебавахме, че е станал "Олио Меринджей".

Та ся гледам шефа на СкейлБокус се изявява публично:

My picture

Вместо плодове в офиса ще сложат "пържени хлебарки", а "Олио Меринджея" ще дава мазнинката. 😊

Attached files:
FileSizeUploadedDownloadsMD5 hash
334912478_1202286677349085_2916111195108389997_n.jpg51697 bytes05.03.202316019e9d78cefc071b5ab954aaf4ddcfe26
#86510 (ツ) realinformatik
Създадено на 05.03.2023, видяно: 363 пъти.
Един от многото

Та ся гледам шефа на СкейлБокус се изявява публично:

Е кво супер, не е част от тази Консолидация (защото не са ли навързани тия фирми с насекоми с ПП/ДБ а там имаше и ИТ фирми зад тях). Явно и консолидациите не са изцяло консолидирани.

#86528 (ツ) Един от многото
Създадено на 05.03.2023, видяно: 352 пъти.
realinformatik
Един от многото

Та ся гледам шефа на СкейлБокус се изявява публично:

Е кво супер, не е част от тази Консолидация (защото не са ли навързани тия фирми с насекоми с ПП/ДБ а там имаше и ИТ фирми зад тях). Явно и консолидациите не са изцяло консолидирани.

Ае верно - тея играят двойна игра. Гледах го Цеков на маса с Баце (беха го сложили на столче до вратата), а ся пък яде насекоми. Нема се удудя ако го видя с Доган в некоя джамия скоро.

Аз за тва съм некъв "гъвкав в кръста" - уча се от Консолидаторите. Все пак съм "агент на Консолидацията"! 😎

#86687 (ツ) Един от многото
Последно редактирано на 07.03.2023 от Един от многото, видяно: 315 пъти.

Чуствам се горд! 😎 Мисла, че ей тоя имейл дет ся писах до 2 потока в ТУ-София им е по-полезен от целия бакалавър дет карат:

Здравейте,

Този имейл ще бъде дългичък. :)

Понеже бях ви посъветвал освен да изучавате спецификите на даден програмен език (както правим по упражненията), да пробвате да направите и някой безплатен online курс, комбиниращ няколко програмни езика (и завършващ с разработката на някакво крайно приложение), то от една група ме помолиха да ви пратя няколко такива примерни курса. Допълнително с това ще ви дам и някои генерални насоки, как да навлезете, напреднете и да се развивате в IT сферата.

1. Примерни безплатни курсове:

В YouTube има страшно много playlist-и с курсове. Примерно като напишете ASP.NET MVC, един от първите playlist-и, които излиза е този:

https://www.youtube.com/watch?v=cnqi91ugnVQ&list=PL2Q8rFbm-4ruTcZY39MNOsEu4p76HQ5VX&ab_channel=ErvisTrupja

Примерно като потърсите Flutter (платформата за мобилна разработка, за която ще водя лекция следващата седмица) също излизат много playlist-и. Има и за по-напреднали като този:

https://www.youtube.com/watch?v=EzgJW2EnMcU&list=PLU6Jd5r98RCkR0_QB-IwedqsgqclmrOrF&ab_channel=LX%27sCodingDiary

Ако искате да използвате платени платформи, можете да използвате Pluralsight (https://www.pluralsight.com/pricing/skills?type=individual), който е на абонаментна база, или пък Udemy (https://www.udemy.com/) където пък регистрацията е безплатна, но закупувате отделни курсове (обикновенно цените са по 10 - 20 евро). Бих ви посъветвал да търсите курсове с дължина над 6 часа, и с rating от поне 3.5 - 4 звезди.

Ако вече работите - попитайте текущите си работодатели, дали нямат фирмени абонаменти или закупени от Udemy курсове и ако имат ще ви ги предоставят безплатно.

Ако сте карали допълнителни курсове в разни IT академии - курсовете в YouTube и платформите много ще ви напомнят за тях. Говорил съм си с доста български IT лектори и "светила" и си признават, че крадат чужд курс, попреправят го за българската аудитория и после го водят в дадена академия. Аз лично така съм крал няколко курса и съм водил лекции и workshop-и за тях.

2. Примерна документация, уроци, примери, лабове, книги и др.:

Microsoft, Google, AWS и др. имат много подробна документация, с примери, примерни проекти, lab-ове и др. Те са напълно безплатни - примерно за Microsoft, сайтът с примери е:

https://learn.microsoft.com/en-us/

А конкретно за ASP.NET може да разгледате примерни проекти - https://learn.microsoft.com/en-us/aspnet/tutorials

Към някои от статиите в документацията има и прикачени книги под формата на pdf-и (искат ви имейл и ви изпращат pdf-а на него). Разгледайте какви книги има за Microsoft ето тук:

https://www.microsoftpressstore.com/

Едва ли е нужно да казвам, че можете да ги намерите и безплатно. :)

3. Образование в университета:

Проявявайте повече инициатива. В университет не се ходи за да се "получи знание" (предвид, че има толкова много безплатно знание и материали online). Примерно ето цената на една бакалаварска степен в MIT (http://catalog.mit.edu/mit/undergraduate-education/costs/#tutionfeestext) - $28,795. А бях чел за американски студент, който си е намерил и свалил безплатно курсове покриващи цялата бакалаварска степен в MIT. :D

Наистина няма смисъл да се дават чак такива пари за образование в наше време - с такава сума, човек с опит може да си отвори малка IT фирма, вместо да ги дава за курсове, които може да намери безплатно.

Но в университет се ходи по други причини:

- Сформиране на контакти (запознавате се с бъдещи колеги от IT сферата, потенциални работодатели и др.).

- Черпене на съвети и насоки от хора с опит.

- Участие в международни проекти, обменни програми, изследователски дейности, студентски съвети и др.

Моят съвет е - докато още сте в университета и бутате лекции и упражнения, се опитайте да участвате във всеки международен проект, състезание, програма, студентски съвет или др. където можете да се класирате, защото това си е един вид опит.

Аз лично записах докторантура в ТУ-София (покрай която се занимавам и с академична дейност свързана с преподаване), тъй като ТУ-София предоставя възможност за участие в международни проекти, издаване на книги, водене на лекции в чуждестранни университети, участия като лектор в международни конференции и др. плюсове, които не е лесно да се придобият, чрез повечето IT работодатели.

4. MVP-та и community-та (съвет за напреднали):

Следете блоговете на MVP-тата в сферата, която ви интересува, и за 1-2 години, ще изненадате и надминете разни ръководители на екипи и софтуерни архитекти.

MVP или Most Valuable Professional са всепризнати топ специалисти в конкретна област, които се занимават с новостите в дадена технология и често пишат статии за тях в блоговете си. Също така, примерно Microsoft MVP-тата, често биват канени на срещи на Microsoft, където обсъждат "накъде трябва да поеме" дадена технология, та от блоговете им може да научите дори за тепърва разработвани неща.

MVP-тата водят и много събития, изнасят публични лекции и т.н. Следете публичните им изяви.

Примерни MVP-та:

- Julie Koesmarno (MsSQLGirl) - Program Manager-ка в Microsoft и MVP за MS SQL. (https://www.mssqlgirl.com/#blog)

- David Yack - Microsoft Regional Director, CEO на Colorado Technology Consultants и MVP за Dynamics CRM (https://blog.davidyack.com/)

От българските MVP-та съм бил на събития и лично познавам:

- Mihail Mateev - Senior Solution Architect и MVP за Microsoft Azure

- Radoslav Gatev - Cloud Solution Architect и MVP за Microsoft Azure

- Boriana Petrova - CEO на ITraining Bulgaria и MVP за Office Apps

- Radi Atanassov - CEO на One Bit Software и MVP за SharePoint

Следете им събитията и можете да отидете на тяхно събитие да ги питате разни въпроси лично за конкретна технология.

Също така големите компании си имат Developer Community-та. Ето линк към тези на Microsoft - https://answers.microsoft.com/en-us

Там можете да се регистрирате и да задавате всякакви въпроси и специалисти в тази сфера ще ви отговорят. Дават се точки за отговор и хората спомогнали най-много за развитието на дадено community биват предложени за MVP-та.

5. Разни IT библии (съвет за напреднали):

Това са книги за които се обзалагам, че бая ръководители на екипи и архитекти не са чували - Books of Knowledge. Има много различни за всякакви сфери свързани с IT, които ви помагат да "видите голямата картинка" и дефинират "добрите практики" по които "уж" се работи в големите фирми:

- SWEBOK (Software Engineering Body of Knowledge) - https://en.wikipedia.org/wiki/Software_Engineering_Body_of_Knowledge (описва добрите практики в софтуерната разработка)

- PMBOK (Project Management Book of Knowledge) - https://en.wikipedia.org/wiki/Project_Management_Body_of_Knowledge (описва добрите практики при управление на проекти)

- DMBOK (Data Management Book of Knowledge) - https://www.dama.org/cpages/body-of-knowledge (описва добрите практики при управление на данни)

- EABOK (Enterprise Architecture Book of Knowledge) - https://en.wikipedia.org/wiki/Enterprise_Architecture_Body_of_Knowledge (описва добрите практики при ентърпрайз архитектури)

- CyBOK (Cyber Security Book of Knowledge) - https://www.cybok.org/ (описва добрите практики по кибер сигурност)

По последната книга с колеги от ТУ-София се водим в подготвянето на поредица от книги свързани с "кибер сигурност" (кои практики да засегнем, какво трябва да включим за да опишем напълно дадена практика и т.н.).

Тези последните книги ако ги минете и разберете в детайли, ще станете "гурута", но както казваше един мой шеф Enterprise Architect:

"Трябва да се внимава с четенето на такава книга, понеже ако заспиш и я изпуснеш, ще получиш тежка телесна повреда!" :D

Надявам се, че тези насоки ви стигат засега! :)

Поздрави, ас. Евгени Дюлгеров

П.П. Само се притеснявам да не ме изгонят от Консолидацията и от "асоциацията на лаладжиите", щото и аз май като Васил Илиев "не мога да се пречупя и да стана престъпник". 😔

#86693 (ツ) 25santa
Създадено на 07.03.2023, видяно: 308 пъти.

Оф, как беше тая дума на български, че ми идва само на английски. Чакай ще я напиша на английски може някой от плебеите да я знае - playlist?

#86703 (ツ) Един от многото
Създадено на 07.03.2023, видяно: 297 пъти.
25santa

Оф, как беше тая дума на български, че ми идва само на английски. Чакай ще я напиша на английски може някой от плебеите да я знае - playlist?

"Листче за игра"!? 🙄

#86705 (ツ) Baj_boeb
Създадено на 07.03.2023, видяно: 295 пъти.

АНКЕТА:

с колко процента ви вдигнаха Ай Ти "заплатата" през последната 1 година. Моята с 24%, а се надявах да ме съкратят.

#86706 (ツ) Rabin
Създадено на 07.03.2023, видяно: 293 пъти.
Baj_boeb

АНКЕТА:

с колко процента ви вдигнаха Ай Ти "заплатата" през последната 1 година. Моята с 24%, а се надявах да ме съкратят.

Мойта е пъти по-висока, от последното мизерно място, дето бачках като senior жаварин.

#86708 (ツ) Един от многото
Създадено на 07.03.2023, видяно: 292 пъти.
Baj_boeb

АНКЕТА:

с колко процента ви вдигнаха Ай Ти "заплатата" през последната 1 година. Моята с 24%, а се надявах да ме съкратят.

С 5%, а ей тоя месец имам среща с меринджея дет ще си обещаваме некви неща. Аз пък подозирам, че ще ма съкратят. А мое да ми вдигнат заплатата... мани човек, IT сферата в Б-Гето, нема кво да го мислиш...

#86711 (ツ) Rabin
Създадено на 07.03.2023, видяно: 288 пъти.

Дося колкото пъти съм съкращаван - отивал съм на много по-платено място. Тъй са прай кариера. В един момент като се научиш да ходиш по вода - вкарват ти го в ежедневните задължения, и ти искат само да вдигаш скоростта.

#86715 (ツ) Един от многото
Последно редактирано на 07.03.2023 от Един от многото, видяно: 285 пъти.
Rabin

Дося колкото пъти съм съкращаван - отивал съм на много по-платено място. Тъй са прай кариера. В един момент като се научиш да ходиш по вода - вкарват ти го в ежедневните задължения, и ти искат само да вдигаш скоростта.

То на мене проблема ми е, че ся движа 5-6 неща паралелно (ако не и повече) и едно съкращение ще ме върне назад с некви месеци. Иначе ми е през кора - бих си напсувал и шефа, та да не ме мислят толкоз...

П.П. Ей деа - скоро требе да легам да спя, че съм болен, а и за 2 дена съм написал 10 реда код. Утре требе да напиша поне 20. 😩

#86717 (ツ) 25santa
Създадено на 07.03.2023, видяно: 274 пъти.

Секси, тебе не те ли чакат яйчарите да ти дадат 900 еврака? Даже ако те съкратят ще ти направят услуга, че най-после ще можеш да приемеш офертите за четворно, да не търсиш съжаление по форумите че ако те съкратят ще ти е тежко.

#86720 (ツ) Един от многото
Създадено на 07.03.2023, видяно: 272 пъти.
25santa

Секси, тебе не те ли чакат яйчарите да ти дадат 900 еврака? Даже ако те съкратят ще ти направят услуга, че най-после ще можеш да приемеш офертите за четворно, да не търсиш съжаление по форумите че ако те съкратят ще ти е тежко.

Колко па да е тежко!? 😏 Имам кинта да си плащам сам заплата поне 1 година.

Живел съм и на протеинови барчета с хлебарките. Доста anti-fragile съм. 😎 Не се плашим от некви меринджейчета.

#86843 (ツ) Един от многото
Последно редактирано на 09.03.2023 от Един от многото, видяно: 232 пъти.

Тоя пич ще води лекция на една конференция скоро, дет и аз ще лаладжийствам. Сериознен лаладжия е - под некво клипче некви го храниха, че нищо не знае и се е мазнил на шефчетата.

My picture

Бех на некво networking събитие на DEV.BG и се запознахме и веднага го надуших, че е колега-лаладжия. 😎 За "функционално погромиране" ще говори...

А гледам немците нещо не са доволни от функционалното погромиране... 😓

Attached files:
FileSizeUploadedDownloadsMD5 hash
laladjai.PNG328539 bytes09.03.2023115c3d1903b8e06ecc32fd8878bc5a2678f
#86844 (ツ) Един от многото
Последно редактирано на 09.03.2023 от Един от многото, видяно: 229 пъти.

My picture

Нищо - баш за тва човека е станал успешен! 😎 Respect!

My picture

Attached files:
FileSizeUploadedDownloadsMD5 hash
hah.PNG32754 bytes09.03.2023118eb1b3376fc66ddeb6f96bdbeb6c48c77
#87390 (ツ) Един от многото
Последно редактирано на 15.03.2023 от Един от многото, видяно: 177 пъти.

Тоя вече прекалява... 😠

My picture

Attached files:
FileSizeUploadedDownloadsMD5 hash
1678867328967.jpg45869 bytes15.03.202396c0a4ca0487a51be372776fc5692697e4
#87391 (ツ) Дърти Хари
Създадено на 15.03.2023, видяно: 173 пъти.
Един от многото

Колко па да е тежко!? 😏 Имам кинта да си плащам сам заплата поне 1 година.

Живел съм и на протеинови барчета с хлебарките. Доста anti-fragile съм. 😎 Не се плашим от некви меринджейчета.

Чай бре в съседната тема буташе по 60 хил еврА дневно по разни ЕТФи ей-така за диверсификация.

От там до барчета с хлебарки за няколко часа. Рекорд.

#87394 (ツ) Един от многото
Създадено на 16.03.2023, видяно: 165 пъти.
Дърти Хари
Един от многото

Колко па да е тежко!? 😏 Имам кинта да си плащам сам заплата поне 1 година.

Живел съм и на протеинови барчета с хлебарките. Доста anti-fragile съм. 😎 Не се плашим от некви меринджейчета.

Чай бре в съседната тема буташе по 60 хил еврА дневно по разни ЕТФи ей-така за диверсификация.

От там до барчета с хлебарки за няколко часа. Рекорд.

Не е било дневно. А барчета с хлебарки са много вкусни, щото включват демократични насекоми правени от истинско месце, серсемино! 😠

#87396 (ツ) BIGBUGEX
Създадено на 16.03.2023, видяно: 163 пъти.

Аз единствените протеинови барчета които признавам са джумерките.

#87510 (ツ) Един от многото
Последно редактирано на 18.03.2023 от Един от многото, видяно: 111 пъти.

Хах, ставам си за лаладжия бе! 😏

Направих малко реклама у LynchedIn-a и шараните лапнаха:

My picture

Още некоя и друга година и ще мога и аз да се обявя за "гуру" и да си отворя "лаладжийница". И ще облъчвам на километър разстояние като Свети Наков! 😊 😎

П.П. Единствено ме притеснява, че като лаладжийствам толкова, ще взема да си повервам, ама за сега не съм си повервал мисля, па за напред, ще видим...

Attached files:
FileSizeUploadedDownloadsMD5 hash
hah.PNG21978 bytes18.03.20232217b51834d56892255866cb97f9659696a
0 1 2 3 4 ....29 30 31 32 33 ....61 62 63 64 65 ....67 68 69 70 71 72 73 74 75

Заплати в IT сектора - анализ и коментари на оригиналната тема
2

AsmBB v3.0 (check-in: a316dab8b98d07d9); SQLite v3.42.0 (check-in: 831d0fb2836b71c9);
©2016..2023 John Found; Licensed under EUPL. Powered by Assembly language Created with Fresh IDE