<bgdev />free

Вход Регистрация

Що ни лъжат, че е било "толкоз лошо" по турско? И че е било "робство"?
0

#82751 (ツ) Един от многото
Последно редактирано на 13.12.2022 от Един от многото, видяно: 167 пъти.

Ся кат се зачетох в некви биографични записи за Раковски и как е бил пръв преател с половината османска администрация и е въртел бизнеси, фабрики, данъци е събирал и др. и как и некви негови други съмишленици също са биле "в тесни връзки с османската власт" и реално "партиотите" ни са биле, като тея двамата:

My picture

И също така - кво пък "робство" е било? 😑 Не сме биле кат негрите дет са брали памук. А още през 16-17 век един западен пътешественик като минава през българските земи пише в некви летописи:

"Тука само графове и графини ли живеят?"

Нашите хора са имали занаят, кво да ядът и др. Чорбаджиите ни са били предоволни.

Ся имало е подтисничество от страна на турците към българите, както и сега цигани и мутри са "привилегировани" у "Република Бананова", и е имало набези, както циганските сега - ама тва "робство" ли е?

А пък за тея дет приемат исляма почти е немало граници - имали сме поне неколко Велики Везира. Последният дет се казва Бойко Борисов даже не си е сменял религията.

Ей тука 2 статии по темата:

Харалан Александров: Турското робство – метафора, истината била друга

Трябва да повдигнем похлупака на "турското робство"

В тази връзка мога да разкажа любопитната история за произхода на една моя позната.

Нейният пра-прадядо, живял в средата на 19 век, не успял да се ожени в своето градче, защото имал лют нрав, изпокарал се с всички и никой не искал да му даде дъщеря си за жена.

Освен че бил проклет, той бил и богат и един ден се зарекъл, че ще си намери чудна жена, каквато никой не е виждал.

Той често пътувал по търговски дела из безбрежната Османска империя и след една такава командировка наистина се върнал с “црънка”, млада чернокожа жена, отвлечена от Африка, която бил купил на някакъв далечен пазар за роби.

За всеобщо изумление жената научила български, родила му деца, отгледала ги и се грижила за тях и за мъжа си, а той въпреки лошотията си я обикнал и се отнасял към нея с голямо уважение.

Според семейното предание, двамата живели дълго и щастливо и оставили многобройно потомство със смесена кръв“, разказва Александров.

Каква романтична история. 😊 Поскам салза! 😰

Давам пример: в предишното интервю споменах между другото историята за българина, който си купува чернокожа робиня и се жени за нея.

Оказа се, че тази история е подразнила някои от читателите не по-малко от проблематизирането на идеологемите за турското робство и за безкористната любов на Русия, нашата дежурна освободителка.

Причината е, че този сюжет никак не се вписва в разказа за бедните поробени българи, които стенат под османски гнет.

Нещо повече - нарушва архаичното табу върху междурасовата връзка, която в примитивното племенно съзнание се отъждествява с кръвосмешение.

И тук проблемът не е, че нашата култура е неосъзнато расистка, а че подобен сюжет няма място в утвърдения разказ за епохата. Всъщност това е една красива история за любов и освобождение, която завършва с хепиенд. Нека припомня, че подобен хепиенд е немислим по същото време в юга на САЩ, където, за разлика от османската империя, робството е масова практика.

Мое и аз да последвам "добрите партиотични български традиции" - кат Раковски да се бутна да въртя бизнес с "правилните хора" и да си "купя негърка/индийка"! 😋

П.П. А тоя проф. Иво Христов е за бой - кво се оплаква, че като Ботев дошъл на турския бряг, българите отишли да се оплакват на "турската полиция". Ми то и аз ако ги видя тея 2-мата от снимката горе ще се стресна и ще се оплача на полицията (ако знаех, че не работи за тях).

А бе да си минем пак към Турция - било е добре. Инфраструктура са ни изградили, ще сложат ред у държавата. По-зле нема да станем.

#82771 (ツ) realinformatik
Създадено на 13.12.2022, видяно: 146 пъти.

Напълно е възможно средния българин през османско време да е живял не по-зле от селяните в "свободните" държави и империи като Франция, Хабсбургите (Австро-Унгария), Русия и т.н.

Там хората са ходили редовно по завоевателни войни, граждански войни, селски войни и въстания, имало е глад (а при нас е много добра почвата), спестили сме си и участие в упостошителни войни като 30годишната, 7годишната.

#82774 (ツ) bobyb
Създадено на 13.12.2022, видяно: 139 пъти.

Освобождението ни от Османската империя е било съпроводено със съвсем реален спад на икономиката в началото, заради загубата на пазари. Но независимо от това не са искали да се връщат под крилото на султана, въпреки че и тогава е имало много носталгици като днешните социдиоти и русофили.

#82775 (ツ) Един от многото
Последно редактирано на 13.12.2022 от Един от многото, видяно: 133 пъти.
realinformatik

Напълно е възможно средния българин през османско време да е живял не по-зле от селяните в "свободните" държави и империи като Франция, Хабсбургите (Австро-Унгария), Русия и т.н.

Там хората са ходили редовно по завоевателни войни, граждански войни, селски войни и въстания, имало е глад (а при нас е много добра почвата), спестили сме си и участие в упостошителни войни като 30годишната, 7годишната.

Мда - мисла си, че днешна западна Европа почва да мяза на "живота под турско робство". Мюсюлмански банди навсекъде, кметове и др. турчоля, на високите етажи "бели хора" (като българите дето са били "велики везири"), ама се кланят на краля на Саудитска Арабия и др. големи шефове.

Обикновенните хора - криво ляво я карат, живеят на кредити и др. Чорбаджиите - IT шефчета, толерантни към мюсюлманите.

Нали в Швеция има масови изнасилвания - там само да кацнеш със самолета и вече ти вкарват главичката. Един преател стана шеф на архитектчитатъ в Malmö (най-изнасилваният град в Света) и има жена и дете - колко пъти са ги изнасилвали не съм го питал, ама сигурно го е срам да каже. 😔

Що ни лъжат, че е било "толкоз лошо" по турско? И че е било "робство"?
0

AsmBB v3.0 (check-in: a316dab8b98d07d9); SQLite v3.42.0 (check-in: 831d0fb2836b71c9);
©2016..2023 John Found; Licensed under EUPL. Powered by Assembly language Created with Fresh IDE