<bgdev />free

Вход Регистрация

много интересно интервю
0

#61960 (ツ) Дон Реба
Създадено на 07.04.2022, видяно: 423 пъти.

с майкъл сандъл . в резюме - елитите в демократичните общества са по-арогантни от онези в аристократичните, защото вярват че положението им не е по рождение, докато аристократите си знаят че е по рождение. това е точно като оня вид абсолютно противоположни изводи от един и същи фат - "огромен пазар, никой не носи още обувки" и "никакъв пазар, никой не носи обувки".

#61967 (ツ) Idiot
Последно редактирано на 07.04.2022 от Idiot, видяно: 403 пъти.
Майкъл Сандърс

Според едно неотдавнашно международно проучване на въпроса дали упоритият труд е важен за успеха в живота, 73 на сто от американците казват “да”, срещу само 25 на сто от французите.

Според мен и Маркс, това е очаквано, защото битието определя и съзнанието (изключваме аутистите от това). САЩ е "по-капиталистическа", а Франция "по-социалистическа". Оттук и това, че един бедняк може да забогатее по-лесно в страна, която стимулира предприемчивия и безскрупулен човек повече отколкото развитието на обществото като едно цяло. Системата на Франция е по-добра, естествено. Лошо е за обществото да се дават механизми на отделни индивиди да забогатяват бързо. Забогатяването може да става, но трябва да става бавно и тези, които забогатяват да бъдат накарани силово от обществото (държавата) да намерят чувството си за дълг дори и да не искат. В развитите западни общества един от начините за това е чрез прогресивно облагане. Колкото повече печелиш, толкова повече даваш на обществото (държавата).

#61969 (ツ) Idiot
Последно редактирано на 07.04.2022 от Idiot, видяно: 385 пъти.

Ето. Поняко дори стига и до крайност като оня социалиста с 80 процента данък за богатите след 2008-а.

Емил Чоран

Французинът и духът на Утопията. Лекотата, с която французинът изгражда социална система, страстта, която влага в това начинание, без да държи сметка за конкретните, непоклатими обстоятелства, са чисто и просто изумителни. Французинът е лишен от метафизично въображение (големите системи от германски тип са му напълно чужди); затова пък проявява изобретателност, когато реши да преосмисли обществото – тук вече нищо не може да го спре, никакво съображение от никакъв порядък, никакъв призив да се придържа към „реалността”; тук той се развихря, изпада в делириум, стига докрай в бълнуването си, без да го е грижа за опита. Французинът притежава „здрав разум” в метафизиката, тоест не е метафизик; но почти не притежава такъв в „социалните” си прозрения; затова лесно създава впечатление за новатор – и за безотговорен човек, тъй като е способен да застане зад каквото и да е „благородно” безумие. Обсебен е от равенството, затова е толкова изкушен от утопията; защото какво е утопията, ако не идеално построение на базата на или с оглед на наложеното равенство. Основната идея в утопичните системи не е свободата, а равенството. Ако беше свободата, изграждането на системата щеше да е трудно, дори невъзможно. Всъщност всяка утопия представлява съвкупност от постулати, в които вярва само създателят й (и наивниците, които успее да заблуди).

#61987 (ツ) Евлампи
Създадено на 07.04.2022, видяно: 364 пъти.
Idiot

Лошо е за обществото да се дават механизми на отделни индивиди да забогатяват бързо. Забогатяването може да става, но трябва да става бавно и тези, които забогатяват да бъдат накарани силово от обществото (държавата) да намерят чувството си за дълг дори и да не искат. В развитите западни общества един от начините за това е чрез прогресивно облагане. Колкото повече печелиш, толкова повече даваш на обществото (държавата).

Булшит, границата на данъците е там където богатите са навити да дават пари на държавата вместо на наемници които да избиват показно тия дето искат да им зимат паричките от една страна и там където малко-средния бай чиляк е навит да бачка на работно време и заплата вместо да се организира в банди които да сварят мазните богаташи на супа (живи) и да си делнат някак имането им от друга.

Студен компромис между готови да убиват безмилостно другата групи същества. Чиста математика.

'цивилизацията' се изразява в това че облича тоя компромис в некви по-приемливи дрешки че да не притеснява слабите мозъци с грубостта на същността му.

И тук е огромната глупост на умнокрасивите, оригинално тяхната роля е да са убеждавачи, медиатори които държат критичната зона достатъчно широка че да не се фанем за гушите. Сега обаче точно умнокрасивците вместо да смъкват напрежението бичат усилваща го реторика неусещайки как топлят казана за супата :)

много интересно интервю
0

AsmBB v3.0 (check-in: a316dab8b98d07d9); SQLite v3.42.0 (check-in: 831d0fb2836b71c9);
©2016..2023 John Found; Licensed under EUPL. Powered by Assembly language Created with Fresh IDE