<bgdev />free

Вход Регистрация

На 12-ти тоя месец, в 12 ч. пред Народно Събрание!
0

0 1 2 3 4 ....8 9 10 11 12 ....18 19 20 21 22 ....24 25 26 27 28 29 30 31
#56306 (ツ) Един от многото
Последно редактирано на 16.01.2022 от Един от многото, видяно: 615 пъти.
Дон Реба

не, очевидно не е, хората работят и създават нови неща, очевидно е че днес по стандартите на средновековието всички сме мега крале - лична баня, автомобили, ядем месо всеки ден, абе и бедняците днес са богати. икономиката не е много наука, трудно е да се дефинират понятията, но да го кажем така - говоря за "съхранение на богатството", не за бизнес. имаше една книга "скитника евреин" почти нищо не помня от нея освен две неща - едното е че главния злодей беше един урод, който като събра всички "важни клечки" им се накара като на сополанковци, нарече ги слабаци и неудачници, и като се увлече в ругатните им разкри тайната защо той урода мачка тях, бароните, херцозите богаташите - защото бил девец. тогава тая концепция силно ме впечатли, не разбирах как това че си девец може да ти даде власт над силните наденя. другото което помня е че имаше някакво наследство, останало 2-3 века под новото еврейско изобретение - сложната лихва. всички бяха потресени от количеството пари, не можеха да проумеят как са станали толкова много, те очакваха примерно да са се удвоили, утроили, но чак пък толкова... тогава се замислих това възможно ли е. още древните са измислили верификацията reductio ad absurdum, широко ползван във физиката похват за проверка дали нещо е възможно, накратко - ако можеш с тестваното твърдение да постигнеш невъзможно нещо, то теста е негативен т.е. тестваното твърдение е невярно. това отнесено към въпроса със сложната лихва звучи така - ако в безинфлационна среда сложа една стотинка в депозит със сложна лихва,след Х години ще имам сума която е по-голяма от цялата парична маса на системата. аз още докато четях "скитника" и спорех с баща ми за лихвите това го осъзнавах. но подозирах че грешката тук е точно заради създаването на нови и нови реални активи - къщи, стоки и тн. хубаво, ама можем да избегнем философщината на "zero sum game" ако вместо "пари" кажем "хляб",абсолютно същото е. забележи ,това не касае механизма на доходност, дали ще са ипотечни кредити или сп500. държада отбележа че една от причините за вярата ми в "положителната доходност" беше точно и "вярата в науката",виках си аз не съм най-умния, ако положителна доходност е невъзможна, хората щяха да го знаят и нямаше да има инвестиционни фондове и тн. всичко това разбира се се крепи на вярата че "днес е различно" иначе примери за "всички вярват в глупости" бол - кръвопускането например. пак забележи - когато кръвопускането е било практика, не всички са смятали че е ефективно, тоест това не е било догма обсебила цялото общество. доктори които го отричат бол. обаче обществото е смятало че е ефективно, т.е. критична маса от уважаваните му членове. същото е и днес - хората вярват в "позитивната доходност", не всички, има големи икономисти, които знаят че това е глупост,аз не съм някакъв "неразбран гений", но критичната маса вярват.

Дон Реба

и аз си мислех нещо такова като вярвах в положителната доходност дядо коледа,ама не е. идеята на reductio ad absurdum е точно да докараш нещата до абсолютна очевидност. абсолютно всеки може да отдели една стотинка, или един лев ако щеш. разни "механични" пречки като минимална сума са дреболия - уговаряте се 100 души с по един лев и ги преодолявате. и какво имате? след 100 поколения всички хора са безкрайно богати. можеш да възразиш че техните наследници също растат като бройка, но това не върви - икономиката не е биология, "ръста" и не идва от увеличаването на населението, което впрочем в "развитите" страни изобщо не се и увеличава. между другото, като беше времето на пирамидите познавах хора които абсолютно сериозно вярваха че ако никой не се "отказва" от пирамидите и влиза отново веднага щом излезе обогатен, то всички ще сме богати. това е нещо като опростен модел на илюзията за "положителната доходност", сега можеш да кажеш "ама инвестициите разчитат на реална дейност на останалите работещи балъци, която води до ръст". а защо им е изобщо? ако положителна доходност реално е възможна, то "дейност" не е необходима,след 100 000 години при запазване на населението всеки може да има 1000 000 долара, и 4те магически процента върху тях да му носят "достоен стандарт на живот". е да, някак си е чудно кой ще продава в магазина, но както и да е.

Реба, макар че се сългасих за биготизма с теб - тука си в грешка. Най-простият аргумент в защита на това, е че има хора като Бъфет и Мънгър дето 75+ години реализират "положителен ROI" и въпреки "различните видове активи", "консуматорството", "инфлацията", "данъците" и др. са "яко на +". Друг е въпросът, че в крайна сметка може да се окажеш прав понеже някой техен внук, или правнук може да ги "занули", ама го има тоя риск. А тоя риск се покрива с "голяма тояга" и "правилно възпитание" и "онаследяване" у фамилията (Рабина веднага ще ти прасне една статистика как 90% от богатството се държи от 5 фамилии в Света).

Това за което говориш е "риск". 🙂 Да - няма инвестиция "гарантираща положителна възвращаемост". Дори "правителствено издадените облигации на САЩ" дето са 100% гарантирани (и дето едва ли не ще вържат Президента на САЩ с тояги и ще го бият докато не върне парите) носят "отрицателна възвращаемост".

А иначе и аз имах твоите съмнения и затова четох много, много, МНОГО и видях, че има все пак умни хора по света (1 на 300 000 000 да кажем) дето са измислили решение на тая загадка. Примерно Джак Богъл, основателят на първият индекс фонд. Създаващ инструмент с ниски управленски такси, ниски данъци, реализиращ възвращаемоста на пазара. С възвращаемост от 8-10% (забележи над 4% с които си правиш кръчмарските сметки).

Ама ето ти S&P 500 калкулатор с реинвестиране на дивиденти и периодично (примерно месечно) инвестиране ако не верваш.

Освен индекс фонда, друга работеща стратегия която научих четейки, от Питър Линч управителят на Fidelity e - буташ си парите в 6 фонда (Small Cap, Large Cap, Foreign Stocks, Bonds, Growth Stocks и още 1 беше) и си защитен от всеки движения на пазара. Ама това е твърде сложно за мангал като мен, а и подозирам, че възвращаемостта пак е по-ниска от S&P 500.

А иначе нека да разгледаме неколко "инструмента" и "активи" дето правилно си забелязал, че са "капан за наивници":

1. Златото - не плаща дивиденти, не защитава от инфлация, расте на база на "The Greater Fool Theory", дава по-ниска възвращаемост от S&P 500 с реинвестиране на дивиденти, доста привлекателно за бай мангал дето го "краде на ниска цена" и го препродава евтино.

2. Bitcoin - обикновенна (опа "яко технологична") пирамида. Не плаща дивиденти, не защитава от инфлация, расте на база на "The Greater Fool Theory".

3. Общи фондове (небазирани на индекс фондове) - по-високи управленски такси от S&P 500, по-ниска възвращаемост. От 500 общи фонда в САЩ, само 3 са успяли консистентно да бият S&P 500 за период от 50 години (и то с 1%).

4. Фондове на Алианц и др. (дето "кандидат - финансовата ми консултантка" се опитва да ми ги пробута, като ходя до банката) - зад тях стоят мутри.

5. Имоти (любимият инструмент на българите) - в зависимост от пазарите дават между 4-7% възвращаемост, с кредит до 13%, но много внимателно трябва да се вземат в предвид особенностите на пазара и редица фактори.

За БГ имотния пазар вече си давам сметка, че Резервата загива и населението изчезва, а за сметка на това мутрите презастрояват, тъй че "не е на далавера". Все пак ще сложа некви пари и в БГ имоти по 2 причини - (1) "патриотично е", па и ако се обърне тенденцията с населението, ще съм на плюс, (2) загубите от потенциална инвестиция в S&P 500 ме мотивират да уча, да се развивам и да изкарвам повече пари (та да си покрия загубите), и в крайна сметка пак съм на плюс (дори да не е от имоти).

6. Сложни математически схеми - за жалост инвестирането не е "игра на ума", а "игра на характера". Т.е. един истински бигот може да стане богат инвеститор, ама много умно-красиви ще го издухат с ташаците, щото едно сътресение на пазара ще ги стресне и ще си разпродадат всичко.

Примерно фондът Long Term Capital Management е ползвал "математика" за да бие пазара. Бил е наел топ професори, нобелови лауреати, математици и т.н. за да търси значителни разлики в цените на акции и др. на различните пазари и да се възползва от тези разлики. Ама са се набълбукали с кредити и при падането на Съветския Съюз са си заминали и те.

Веселото е, че бившият шеф на Джеф Безос, Дейвид Шоу използва същите стратегии (но без кредити) и пази всичко в дебели корпоративни тайни и му се получава. Но все пак, математиката обикновенно не работи в тоя "динамичен свят".

Та накратко - от инвестиране се печели не толкова с "ум", а с "характер". Ако всеки месец си буташ неква кинта в S&P 500 и не те ебат новините, ще забележиш, че до 10-20 години ще си задминал много от "гениите на новото време" инвестиращи в Bitcoin, NFT-a, TechStocks и още кви ли не лайна. 🙂

А инвестирането в себе си носи най-добра възвращаемост и е най-силен аргумент против твоето твърдение. За 1 година "инвестирайки в себе си" (яко, яко четене) реализирах 45% възвращаемост (заплата + инвестиции). Смятам да продължа да "инвестирам здраво" в тая посока. 😎

#56307 (ツ) Stilgar
Последно редактирано на 17.01.2022 от Stilgar, видяно: 613 пъти.

Според мен reductio ad absurdum ти дава грешен резултат защото не го прилагаш правилно. Ако всички инвестират в депозити и ETF-и лихвите ще станат 0 или отрицателни и тогава и да са сложни това няма да помогне. Особено пък ако след като инвестират спрат да работят. Отделно от всичко това има риск да ти изтрият всичко с едни мазни фалити.

#56308 (ツ) Един от многото
Последно редактирано на 17.01.2022 от Един от многото, видяно: 612 пъти.
Stilgar

Според мен reductio ad absurdum ти дава грешен резултат защото не го прилагаш правилно. Ако всички инвестират в депозити и ETF-и лихвите ще станат 0 или отрицателни и тогава и да са сложни това няма да помогне. Особено пък ако след като инвестират спрат да работят. Отделно от всичко това има риск да ти изтрият всичко с едни мазни фалити.

Е то това е малко, като мангала дето пълни дупки по улиците и вика "Дайте да не забогатяваме всичките, че трябва да има хора дето да лепят плочки и да пълнят дупки по пътищата!" 😅

Не помня кой беше казал тая приказка (може би Чарли Мънгър), че "Реалистично погледнато, винаги само 1/5 от хората ще са в топ 20%!" 🤔 Та нема как всички хора да си сложат всички пари у всички Total Market ETF-и и всичко да се срине. Милиони пъти по-вероятно е да ни удари астероид и Брус Уилис да е на почивка и всичко да се затрие, отколкото всички хора да "проявят наченки на акъл".

А иначе S&P 500 да се срине до 0, не е невъзможно - ако целата хамериканска икономика се срине, но и Втората Световна не е причинила това, тъй че пак трябва да чакаме некъв глобален катаклизъм дето да постигне това. И не говоря за срив от 5-10 години, за който умнокрасивите ще си пръснат мозъка мислейки, че са на "огромна загуба", а за срив, който да нулира хамериканската икономика напълно (за период от над 50 години). Засега няма такъв. Ако проима - ще съм на загуба. Признавам си.

#56310 (ツ) Brian
Създадено на 17.01.2022, видяно: 601 пъти.

Криптото е златото на глупаците, но не виждам защо по дефиниция е пирамида. Златото доста го подценяваш. Сега като ни подгонят да ни факсат и трябва да напуснем страната - вземаме си кюлчетата и монетите и бягаме като мръсни чифути. Абе златото е като путката - все ще е ликвидно и желано.

#56311 (ツ) Един от многото
Последно редактирано на 17.01.2022 от Един от многото, видяно: 592 пъти.
Brian

Криптото е златото на глупаците, но не виждам защо по дефиниция е пирамида. Златото доста го подценяваш. Сега като ни подгонят да ни факсат и трябва да напуснем страната - вземаме си кюлчетата и монетите и бягаме като мръсни чифути. Абе златото е като путката - все ще е ликвидно и желано.

За криптото - обект на страшно много спекулации е. "Щяло да замести долара", "Щяло да стигне милиард и нещо" и др. и балъците се зарибяват да купуват. Това са симптоми на пирамида. Също като пирамида не плаща дивиденти и няма точно и ясно определим % възвращаемост. А и "съмнителни хора" държат значително количество от него.

Вчера в LynchedIn-a ми изскочи некъв пост, че БГ правителството държи 1% от Биткойн, ама не мога да го изкопам сега. Та като цяло не може да се нарече "инвестиция", а "спекулация".

За златото - не съм против него и не го подценявам. Просто казвам, че (1) не пази от инфлация, (2) представя се по-зле от S&P 500 с реинвестиция на дивиденти. Т.е. ако си признаем на душата, че причините да държим злато са (1) лъскаво и яко е, (2) гъзарийка си е и кефи мацките и (3) лесно се пренася, а и си е традицийка от времето на прадядо - ОК. 🙂 Но посто не пази от инфлация и има по-добри инвестиции от него.

Примерно аз си признавам, че в БГ имоти бих инвестирал (на база на новата информация) само от (1) патриотизъм, (2) да се мотивирам да се развивам и да си покрия загубите, (3) да разправям на кифлите "Имам имоти, ала бала." (ама само кифли връзват на такива лафчета - не че в Резервата са малко де)

Ще видим кое ще надделее при мен - логиката или емоцията. Познавайки се, най-вероятно логиката. Затуй БГ имотите са на последно място в плана ми и най-вероятно до 1-2 години ще стигна до умозаключението, че няма смисъл да оставям и 1 стотинка, в тая кочина наречена "България".

Та така - ако златото те кефи емоционално, купувай, ама ако логически търсиш по-добри инвестиции. Има и такива.

#56312 (ツ) Дон Реба
Създадено на 17.01.2022, видяно: 586 пъти.
Major Obvious

4% ръст не значи 4% повече хартийки. 4% ръст значи че имаш 4% повече неща.

нали и аз с това започнах в отговора към единия, казах нещо в смисъл "днес всеки е цар, собствена баня, яде месо всеки ден и тн". тоест, тая позиция ми е ясна, и аз я изповядвах като спорех с баща ми за лихвите в банките. тоя ръст си го има, но той все пак е встрани от истинския въпрос - тоя който ме зачуди като четях "скитника евреин". а той всъщност е независим не само от демографията (дали ставаме повече) но дори и от това има ли ръст икономиката или няма. ключовия момент тука, който трудно се дефинира е "нулева инфлация". разни фактори като промяна на население/парична маса, технологичен напредък, и тн водят до изкривяване на фрейма,затова ако искаме да отговорим на въпроса, трябва някаква по-чиста рамка. най-чисто според мен е да се преформулира в термина "човешки труд". ако имаме активи които днес можем да разменим срещу Х човекочаса труд, съществува ли гарантиран автономен механизъм (да го наречем депозит), който да ги превърне в к*Х човекочаса след някакъв период от време. такаформулирано, мисля че е доста очевидно че отговора е НЕ

#56313 (ツ) Дон Реба
Създадено на 17.01.2022, видяно: 582 пъти.
Stilgar

Според мен reductio ad absurdum ти дава грешен резултат защото не го прилагаш правилно. Ако всички инвестират в депозити и ETF-и лихвите ще станат 0 или отрицателни и тогава и да са сложни това няма да помогне.

да, точно това ще стане, и всъщност тезата е че точно това става - в дългосрочен план лихвите коригирани с "истинската инфлация" (която никой не може да измери) са нула. можеш дори да го ползваш като по-реален измерител на инфлацията от разни кошници, интегрирай лихвите за 100 години, и ще измериш Истинската Инфлация.

#56314 (ツ) Един от многото
Последно редактирано на 17.01.2022 от Един от многото, видяно: 579 пъти.
Дон Реба

съществува ли гарантиран автономен механизъм (да го наречем депозит), който да ги превърне в к*Х човекочаса след някакъв период от време. такаформулирано, мисля че е доста очевидно че отговора е НЕ

Еми нема зажалост - и при инвестирането макар и не много, има нужда от "малко мисъл". В случай, че факторите се променят трябва да можеш да реагираш, ама трябва да знаеш "кои фактори имат значение и кои не".

Ама така е и в реалния живот - пълните тъпаци ги ебат навсекъде. Както са казвали хората "Будала човек и вързано куче го хапе!" И да накараш глупак да инвестира в "100% сигурна инвестиция" пак ще намери начин да я осере.

Ама то затова животът е интересен. 🙂 Хубаво е, че Дарвин ги пердаши тея, и с наслада гледаш как се гърчат в бедност и умират от простращина. Като един куп българи.

П.П. Е за това обичам да гледам филми за гетото - виждаш човека в най-долната му форма. По-зле от кучето. 😎 До колкото знам - кучетата не се друсат с хероин и кокаин.

#56315 (ツ) Stilgar
Създадено на 17.01.2022, видяно: 579 пъти.
Един от многото

Вчера в LynchedIn-a ми изскочи некъв пост, че БГ правителството държи 1% от Биткойн, ама не мога да го изкопам сега.

Щом си базираш мнението на криптото на такава информация нищо чудно, че стигаш до такива изводи

#56316 (ツ) Един от многото
Последно редактирано на 17.01.2022 от Един от многото, видяно: 577 пъти.
Stilgar
Един от многото

Вчера в LynchedIn-a ми изскочи некъв пост, че БГ правителството държи 1% от Биткойн, ама не мога да го изкопам сега.

Щом си базираш мнението на криптото на такава информация нищо чудно, че стигаш до такива изводи

Ее не - това е само частен случай. Признавам си не съм чел много за crypto (за trading съм чел поне 5 книги, макар и да бех убеден, че няма да се занимавам с това; за crypto ни една), но си базирам инфото, на това че некви Memecoin-и като Dogecoin събират милеарди. Както и некви NFT-та също. 🙂 Може и да има нещо стойностно сред лайната, но от "мойта гледна точка", crypto "мирише яко".

П.П. Но не разубеждавам никой - за мен crypto е "The Greater Fool Theory" и стига да намериш "The Greater Fool" ще направиш кинти. Както казваше един мой преподавател дето сега е некъв CEO некъде си "И от балон можеш да направиш пари стига да го продадеш на някой преди да е гръмнал."

#56319 (ツ) Rabin
Последно редактирано на 17.01.2022 от Rabin, видяно: 557 пъти.
Един от многото

Ама то затова животът е интересен. 🙂 Хубаво е, че Дарвин ги пердаши тея, и с наслада гледаш как се гърчат в бедност и умират от простращина. Като един куп българи.

П.П. Е за това обичам да гледам филми за гетото - виждаш човека в най-долната му форма. По-зле от кучето. 😎 До колкото знам - кучетата не се друсат с хероин и кокаин.

Eдине, допреди само подозирах какво арогантно нагло лайненце си, вече няма съмнение. Толкова си близо до гетото, че идея си нямаш.

Четете някви тъпи книжлета от времето на златния стандарт, живееш при макята си, и се имаш за големия инвестор.

Урсула печата пари дори не от хартия, размножават ги баш като криптото в момента. Всичките ви теории гъза си не мож обърса. Под носа ни правят халифат, утре ше доде мангала и ше каже да си се изнесъл до два часа, ако преди това не те е чуковал някой от техните. Върви в Новачене и виж, толкова е близо до София, че всеки ден пътуват. Ушевия иде да заплашва тебе, да не се защитаваш. Чернокраките разкостват дори външните нужници на бабичките, за дъски.

Кат се наинвестираш после макя ти няма да е до тебе да ти бърше дупето. Мешарето не е празна приказка, тук и сега е, може да го видиш, на час път от тебе.

Има едни от Радотина пътуват, чернокрак и малко дете с отрязана ръчичка. Местните разправят, че нарочно ги осакатяват, да може да просят по-лесно. Идея си нямаш в кво гето правиш инвестиционни планове. Далечният господар е решил да ни причислява към Анадола, не към ЕС. Отредени сме за курбан.

#56321 (ツ) Един от многото
Последно редактирано на 17.01.2022 от Един от многото, видяно: 551 пъти.
Rabin
Един от многото

Ама то затова животът е интересен. 🙂 Хубаво е, че Дарвин ги пердаши тея, и с наслада гледаш как се гърчат в бедност и умират от простращина. Като един куп българи.

П.П. Е за това обичам да гледам филми за гетото - виждаш човека в най-долната му форма. По-зле от кучето. 😎 До колкото знам - кучетата не се друсат с хероин и кокаин.

Eдине, допреди само подозирах какво арогантно нагло лайненце си, вече няма съмнение. Толкова си близо до гетото, че идея си нямаш.

Четете някви тъпи книжлета от времето на златния стандарт, живееш при макята си, и се имаш за големия инвестор.

Урсула печата пари дори не от хартия, размножават ги баш като криптото в момента. Всичките ви теории гъза си не мож обърса. Под носа ни правят халифат, утре ше доде мангала и ше каже да си се изнесъл до два часа, ако преди това не те е чуковал някой от техните. Върви в Новачене и виж, толкова е близо до София, че всеки ден пътуват. Ушевия иде да заплашва тебе, да не се защитаваш. Чернокраките разкостват дори външните нужници на бабичките, за дъски.

Кат се наинвестираш после макя ти няма да е до тебе да ти бърше дупето. Мешарето не е празна приказка, тук и сега е, може да го видиш, на час път от тебе.

Има едни от Радотина пътуват, чернокрак и малко дете с отрязана ръчичка. Местните разправят, че нарочно ги осакатяват, да може да просят по-лесно. Идея си нямаш в кво гето правиш инвестиционни планове. Далечният господар е решил да ни причислява към Анадола, не към ЕС. Отредени сме за курбан.

Ама аз съм в Гетото бе Рабине. 😅 Ти на България как и викаш!? Хората пият, друсат, правят извънбрачни деца на поразия, търкат билетчета - баш гето. Само дето не се колят и гърмят толкоз, често, щото българите сме страхливци, нищо че пеем за "смелия български войник" (дето го бият циганите).

Иначе не се мисля за "голям инвеститор", а само за "инвеститор". Ако се мислех за "голям" щех да въртя и аз некви схеми, но си признавам, че съм част от онея 85% дето нема да "бият пазара" и затова слагам пари в S&P 500. "Големите инвеститори" в Гетото "търкат билетчета" и "блъскат в crypto и злато".

А това, че Европа ще стане халифат е пределно ясно и цел ден да пишеш у форума нема да направиш нещо по въпроса. Проблемът е колективната глупост - както проф. Иво Христов казва "Няма рецепта за оправяне."

Имам си на идея какъв кенеф е Резервата, Рабине. Бил съм и от страната на "патриотизма", а и от другата страна - и с мутри се зная. Дето се вика "познавам българите у червата", та затова като дойде мангала да бие тъпаците, сигурно ще ходя да му помогна. То такава сбирщина (нашето не е "народ"), просто "нема право да съществува"! 🙂

#56322 (ツ) Rabin
Последно редактирано на 17.01.2022 от Rabin, видяно: 550 пъти.

То такава сбирщина (нашето не е "народ"), просто "нема право да съществува"! 🙂

Разбрахме се!

Само че важи за цял ЕС и Австралия.

Белият човек е бял отпадък, който ще става зелен чипс. Ако стружките в отварите на баба Яга не правят биомасата негодна за храна. Белият човек държи термоядрено оръжие, пък го превземат невъоръжени талибаняци. Някви лодки край Сомалия превземат грамадни контейнеровози. И капитанът на тоя плаващ град дума не дава да се чуе, поне един калашник да има на борда. После го пленяват, и им дават по една коза да не пукнат от глад.

Те тва е белият идиократски отпадък. Както Реба вика - кат са решили ще ни инокулират, нищо не можем да направим.

Измет!

#56323 (ツ) Един от многото
Създадено на 17.01.2022, видяно: 547 пъти.
Rabin

То такава сбирщина (нашето не е "народ"), просто "нема право да съществува"! 🙂

Разбрахме се!

Само че важи за цял ЕС и Австралия.

Белият човек е бял отпадък, който ще става зелен чипс. Ако стружките в отварите на баба Яга не правят биомасата негодна за храна.

Еми, може пък да не им се получи планът. Китай и Русия нещо не кълват много на "западни ценности". Друг е въпросът, че ние изчезваме с или без "ислямско присъствие", тъй че си имаме наши си "локални" (не "глобални" проблеми).

А бе общо взето - дай да си гледаме нашите проблеми, а не да мъдриме "глобалните икономики и конспирации". Аз да си барам инвестициите, ти - колайдера, и така.

То затова Гетото сме "Независима Република" все пак. "Независима" - щото от нас нищо не зависи, и "Република", щото царят ни се казва (Ки)Ре, а останалите сме "публика". 🙂

#56324 (ツ) Rabin
Създадено на 17.01.2022, видяно: 546 пъти.

а не да мъдриме "глобалните икономики и конспирации". Аз да си барам инвестициите, ти - колайдера, и така.

Ем тъй, аз затуй ебавам тукашните дядки, как бистрят ходовете на цар Путкин.

Оруел се усетил, че тъпия плебс тряя да има с кво да си занимава закърнелия ганглий. Да не се сеща, че го мандръсат.

#56325 (ツ) Brian
Последно редактирано на 17.01.2022 от Brian, видяно: 535 пъти.

Понеже съм инвестиционен имбецил, някой ако може да ми обясни сега накрая в какво да инвестираме? Ребата каза, че има дълбоки чифутски измами в световен мащаб, а Единия вика, че златото става да си го показваш на любовниците.

#56327 (ツ) gat3way
Последно редактирано на 17.01.2022 от gat3way, видяно: 534 пъти.

Инвестирай в земеделска земя осма категория, като стане халифата почваш да пасеш агнета там и ще направиш пачка. Гледай да е близо до електропреносната мрежа за да може в случай че прогресивизма и либерастията победи да бухнеш там слънчеви панели и пак да си на далавера.

#56329 (ツ) synergie
Създадено на 17.01.2022, видяно: 518 пъти.
Brian

Понеже съм инвестиционен имбецил, някой ако може да ми обясни сега накрая в какво да инвестираме? Ребата каза, че има дълбоки чифутски измами в световен мащаб, а Единия вика, че златото става да си го показваш на любовниците.

Първо кажи ти от кой тип хора си, Рабиноид или Ребиноид? В случай че е първото, отиваш да деградираш в някое село самозалъгвайки се че строиш колайдер от който да можеш да изкараш по 1000 лева на месец и тогава такъв живот че само си викам дано. Ако си от вторите, вече трябва да си установил, че такова нещо като инвестиция не съществува, всъщност пропиляното време в "инвестирането" намалява твоето лично богатство понеже не си използвал времето да бачкаш нещо с ръцете си. В един момент ставаш беден, мизерен, решаваш да се преместиш на село на по широко да си свободен и оо... чакай.

#56331 (ツ) Rabin
Създадено на 17.01.2022, видяно: 515 пъти.
synergie

Първо кажи ти от кой тип хора си, Рабиноид или Ребиноид? В случай че е първото, отиваш да деградираш в някое село самозалъгвайки се че строиш колайдер от който да можеш да изкараш по 1000 лева на месец и тогава такъв живот че само си викам дано. Ако си от вторите, вече трябва да си установил, че такова нещо като инвестиция не съществува, всъщност пропиляното време в "инвестирането" намалява твоето лично богатство понеже не си използвал времето да бачкаш нещо с ръцете си. В един момент ставаш беден, мизерен, решаваш да се преместиш на село на по широко да си свободен и оо... чакай.

Били изкупува хиляди хектари земя у ФАЩ.

Такива като тебе ги потребява 10 години, после изпит. Ако го минеш - още 5 години шанс при него, максимум, после ритник в гъза! Повече от 15 г. нямаш шанс при него, ти си умен, той прос да купува земя.

Не знаеше ли?

Снощи блъскаха ли ти чалгарника?

#56332 (ツ) Major Obvious
Последно редактирано на 17.01.2022 от Major Obvious, видяно: 507 пъти.
Дон Реба

нали и аз с това започнах в отговора към единия, казах нещо в смисъл "днес всеки е цар, собствена баня, яде месо всеки ден и тн". тоест, тая позиция ми е ясна, и аз я изповядвах като спорех с баща ми за лихвите в банките. тоя ръст си го има, но той все пак е встрани от истинския въпрос - тоя който ме зачуди като четях "скитника евреин". а той всъщност е независим не само от демографията (дали ставаме повече) но дори и от това има ли ръст икономиката или няма. ключовия момент тука, който трудно се дефинира е "нулева инфлация". разни фактори като промяна на население/парична маса, технологичен напредък, и тн водят до изкривяване на фрейма,затова ако искаме да отговорим на въпроса, трябва някаква по-чиста рамка. най-чисто според мен е да се преформулира в термина "човешки труд". ако имаме активи които днес можем да разменим срещу Х човекочаса труд, съществува ли гарантиран автономен механизъм (да го наречем депозит), който да ги превърне в к*Х човекочаса след някакъв период от време. такаформулирано, мисля че е доста очевидно че отговора е НЕ

Има такъв механизъм...теоретичен но все пак ти опровергава ад абсурдума :) Това е акция в корпорация, произвеждаща роботи които задоволяват всяка наша прищявка. Така може днес да си вземеш една акция и всяка година, без да си мръднеш пръста, да получаваш повече и повече благинки произведени от роботите.

Като изключим сай-фая, то е ясно че няма такъв гарантиран механизъм, още по-малко пък да е достъпен за всички. Но ти малко мешаш въпроса "може ли в рамките на един човешки живот да разчиташ на реална положителна доходност от инвестиции" с "може ли ръста да продължава вечно и непрекъснато да имаме повече и повече неща".

На втория въпрос очевидно отговорът е "не" но той е философски щото аз вечно няма да живея. На първия въпрос отговорът е "зависи". Сега живеем във време когато производителността на труда непрекъснато се повишава и ако миналите 10 години е имало средно 3% годишен ръст на световната икономика е нормално да заложа на това че и през следващите 10 пак ще е толкова. Ако живеех по време на втората световна, прогнозата щеше да е съвсем различна. Естествено че тоя залог по никакъв начин не е гарантиран и може утре да почне трета световна, но мен не ме интересуват гаранциите, интересува ме залогът да е с +EV.

0 1 2 3 4 ....8 9 10 11 12 ....18 19 20 21 22 ....24 25 26 27 28 29 30 31

На 12-ти тоя месец, в 12 ч. пред Народно Събрание!
0

AsmBB v3.0 (check-in: a316dab8b98d07d9); SQLite v3.42.0 (check-in: 831d0fb2836b71c9);
©2016..2023 John Found; Licensed under EUPL. Powered by Assembly language Created with Fresh IDE